Nakenhalsade

När någon börjar prata entusiastiskt om nakenhalsar kan det låta lätt märkligt för en icke insatt. Det framgår troligen inte på en gång att det är en hönsras det handlar om. Den som har en något mer morbid läggning än genomsnittet tänker kanske att hönorna är nakenhalsade för att de ska bli lättare att nacka och plocka innan man stoppar dem i grytan och tillaga dem, vilket till viss del stämmer. Hönorna med det något säregna utseendet räknas dock inte i första hand som en köttras utan som en värpras. Tycker du att nakenhalsar låter som en intressant ras att satsa på? Läs vidare!

Köttras kontra värpras

Nakenhalsarnas ursprung är tämligen okänt, första gången den visades på en hönsutställning var i Wien år 1875. Rasen har bland annat avlats fram i Tyskland där man också har avlat fram en dvärgvariant av rasen. I Frankrike kallas nakenhalsen Cou nu och rasen är en hybrid vars gener kommer från den ungerska nakenhalsen. Cou nu är till skillnad från övriga nakenhalsar en snabbväxande köttras som används som broiler. Vill du dra ner på konsumtionen av rött kött kan det vara bra att veta att nu kan du hitta hönan i butikshyllan igen. Istället för att som tidigare kassera köttet, lanserar Coop nu hönsbullar och hönsbiffar.

Värper bra men ruvar sämre

Om du har planer på att skaffa höns som en del av ett självhushåll är nakenhalsen ett bra alternativ, men var beredd på att de kräver lite extra omvårdnad. På grund av sina nakna halsar och delvis fjäderlösa bröst kan de inte vara ute i kyla. Bortsett från det är nakenhalsen en härdig hönsras, med lugnt temperament och som är lätt att få tam. Nakenhalsen värper bra men är inte fullt lika bra på att ruva ägg. Bestämmer sig nakenhalshönan för att ruva fram kycklingar tar hon väl hand om dem. Även kycklingarna saknar fjädrar på halsen men har en krans av fjädrar på huvudet. Letar du efter bra värphöns med ett något udda utseende är nakenhalsen ett självklart val.