Hur mycket kostar det att ha höns?

Att ha höns är roligt men det innebär en hel del arbete och också en del kostnader. Man behöver också tänka över sin bostadssituation och se över om man får ha höns där man bor. I övrigt måste hönorna ha ett ställe där de kan söka skydd för dåligt väder, en rastgård, mat, och annan nödvändig utrustning. Om man vill sälja hönsägg och eventuellt kycklingar kan extra utrustning för detta behövas, men i gengäld tjänar man också in en del pengar när man säljer sina varor och djur. Men hur mycket kostar det egentligen att ha några höns?

Ganska billiga i drift

Om man vill skaffa höns är det bra om man redan har ett hönshus. Hönorna behöver också en rastgård som gärna ska vara inhägnad så rovdjur inte kommer åt hönsen. Hönorna behöver också reden att lägga sina ägg i, de behöver spån till underlag samt hö till redena. Hönsen behöver också mat- och vattenskålar. Reden kan man snickra själv och mat- samt vattenskålar är inte dyra. Spån får man räkna med att det går någon bal i månaden och dessa kostar omkring 70 kronor om man köper kutterspån. Hönsen måste också ha mat. De kan till viss del få hushållets rester men de behöver också lite extra mineraler. En höna kostar ungefär 100 kronor per månad i skötsel. Bekämpningsmedel mot ohyra kan ge gifter i ägg och bör undvikas.

Oförutsedda utgifter kan komma

Om man skaffar djur måste man också vara beredd på att oförutsedda utgifter kan komma plötsligt. Kanske blir en höna akut sjuk och behöver vård om man inte kan ta bort eller bota hönan hemma. Då kan man råka ut för dyra veterinärräkningar. Hönor är ofta inte försäkrade så det kan bli riktigt dyrt. Man kan också få in en smittsam sjukdom hos sina höns så man behöver sanera hela hönsgården. Detta kan också kosta en hel del. Då kan man behöva ta ett lån för att reda upp situationen. Hos Sambla kan man låna pengar snabbt. De är en låneförmedlare som snabbt ger den som söker ett lån svar på var man kan få den bästa lösningen för sin situation.