Bygga en hönsgård

Höns är trevliga djur att ha att göra med och man kan i princip ha dem i vilken trädgård som helst. Dessutom ger de ägaren möjlighet att få egna ägg. Men hur bygger man egentligen en hönsgård?

Välja rätt nät

En hönsgård behöver vara inhägnad. Det är en liten gård där hönsen kan gå ute på natten eller när man inte kan hålla koll på dem. Det finns speciellt hönsnät men om man vill förstärka nätet kan man sätta kraftigare fårstängsel på utsidan av hönsnätet. Tänk också på att göra tak på hönsgården så att vilda djur inte kan ta sig in den vägen.

Om man ska vara hemma och har koll på hönsen kan man lära dem att gå lösa i trädgården så att de får röra lite mer på sig och picka lite friare.

Faror för hönsen

Höns är relativt lättskrämda djur och de kan bli så rädda att de dör. Men det finns också vilda djur som rävar och de kan med lätthet tömma ett helt hönshus på bara en kort stund. Även vargar, hökar och andra rovdjur kan ta sig in i hönshuset för att ge sig på hönsen eller deras ägg.

Hönsgården och hönshusets storlek

Det är viktigt att hönsen inte bor för trångt. Hos Jordbruksverket kan man läsa mer om hur stort hönshuset och hönsgården bör vara för att djuren ska må bra där. Det kan dock vara bra att komma ihåg att djur som spenderar hela dagarna i hönsgården i regel behöver mer plats än höns som då och då får komma ut och gå lösa på en större yta. Dessutom gäller det att hålla koll på hönsen så att alla mår bra. Ibland förekommer så kallade hackkycklingar som blir utstötta och hackade på trots att ytan är stor nog.