Rhode Island Red

Rhode Island Red är som namnet antyder en hönsras med en mörkt röd färg. Den har förutom sin färg även fått sitt namn efter den amerikanska delstaten Rhode Island, eftersom det var där (och i delstaten Massachusetts) som den först avlades fram, närmare bestämt i staden Adamsville, Rhode Island. Den första tuppen som användes för att avla fram rasen var en Malay-tupp, och det var från rasen Malay som Rhode Island Red-hönorna fick sin mörka, röda färg. Tuppen hade importerats från England, och finns numera utställd på USA:s nationalmusem, Smithsonian Institution, där den beskrivs som fadern till Rhode Island Red. Rhode Island Red har sedan i sin tur använts för att avla fram många moderna hönsraser, framförallt på grund av hönans utmärkta värpförmåga.Rhode_Island_Red_Rooster

Rhode Island Red är en mycket användbar hönsras, som både ger mycket bra kött och som alltså är en bra värphöna, även under vintern, då den lägger mellan 5 och 7 ägg i veckan. Hönan ger medelstora, bruna ägg, som är mörkare i färgen än de vanligaste bruna äggen (som brukar tendera åt beige-brunt). Om du jobbar på att bygga upp muskler vet du att ägg är en bra källa till protein. Vill du veta mer om vilken mat som bör ingå i en muskelbyggares kost bör du läsa boken Muskelmat av Hannah Runsten. Du kan köpa den på Plusbok.se. En annan egenskap, förutom värpförmågan, som gör att Rhode Island Red-hönor passar utmärkt att hålla som värphönor på en bondgård, är att de har ett lugnt temperament, och inte gärna flyger. De är med andra ord lätta att kontrollera. Däremot tycker hönorna inte om att ruva.

Rhode Island Red är en tung hönsras. Honorna kan väga upp till 3 kilo, medan en tupp väger mellan 3,3 och 4 kilo. Det finns även en dvärgvariant av hönsrasen, som avlats fram i Tyskland. Dvärghönorna väger bara omkring 900 gram och tupparna runt ett kilo. Förutom sin karakteristiska röda färg kan en Rhode Island Red-höna kännas igen på att den har orange-röda ögon, rödbruna näbbar och gula ben och fötter, som ofta har en röd ton på tårna.