Faverolle

Faverolle är en fransk hönsras som utvecklades på 1860-talet. Den har fått sitt namn från området där den avlades fram, i närheten av byarna Faverolle och Houdan. De ligger i nordöstra Frankrike, utanför Paris. Förutom den ursprungliga rasen finns också en dvärgvariant av faverolle, som utvecklades i Tyskland på 1920-talet. När hönan kom till England, år 1886, började uppfödarna där att utveckla en variant som har längre och högre stjärtfjädrar än den ursprungliga, franska hönan.

Faverollehönan är annars långt ifrån dvärglik, då det är en tung hönsras. En faverollehöna väger mellan 2,8 och 3,5 kilo, och en tupp av samma ras mellan 3,5 och 4 kilo. Ett särskilt kännetecken för rasen är att den har ett fylligt ”skägg” av fjädrar, som gör att hönorna ser ännu större ut. De har också befjädrade fötter och fem tår på varje fot, till skillnad från de flesta andra hönsraser som bara har fyra.

Faverollehönan har genom historien prisats och uppskattats som värphöna, och i början av 1900-talet var det nästan uteslutande från denna ras som Parisborna fick sina ägg. Idag hålls faverollehönor framförallt som utställningshönor eller som sällskapshönor, men hönans värpförmåga uppskattas fortfarande – om hönan sköts väl kan den lägga upp till fyra ägg per vecka.800px-Faverolles_cock_and_hen_close-up

Hönan förekommer i flera olika färger. Den vanligaste är den laxfärgade hönan, då hönans fjädrar är bruna och gräddfärgade medan tuppens är svarta, bruna och halmfärgade. Andra färgvarianter är blå/kanttecknad, gul, gul/columbia, ljus/columbia, svart och vit.

Faverollehönan har ett lugnt temperament och de flyger sällan, vilket gör att de är lätta att tämja och lätta att hålla inom en inhängnad. Hönans temperament har gjort att den är ett populärt husdjur för barn.

Franska hönor och kycklingar är idag välkända för att de föds upp på ett ekologiskt och naturligt sätt, vilket ger dem en tydligare kycklingsmak jämfört med de kycklingar som är genmodifierade för att växa snabbt. Just faverolle är en ras som fransmännen är särskilt stolta över, då den anses ha mycket högkvalitativt, vitt kött. Det finns till och med en speciell fransk maträtt som lagas på köttet från just denna höna, som heter petit poussin. Om du vill hitta recept på petit poussin, eller andra franska rätter, kan du gå in på Matklubben.se.