Kalkon

Få hönsraser har samma kulturella genomslag som kalkonen. För trots att den kanske traditionellt inte förknippas med höns är det till just den kategorin som den tillhör. Även om taxonomin har varit föremål för debatt bland vetenskapsmän genom åren är det nu allmänt erkänt att kalkonen tillhör familjen fälthöns, tillsammans med raser som pärlhöns och skogshöns. En säregen egenskap för kalkoner är att de är mycket starka och stora jämfört med arter i samma kategori. Hanarna kan bli över en meter höga, vilket gör dem till utmärkta matfåglar.

 

Det är också som föda kalkonen har skapat sig ett namn. Faktum är att kalkonen ses som en viktig del i framför allt den anglosaxiska mattraditionen. I USA har högtiden Thanksgiving tätt kopplats samman med kalkonen. Traditionen bjuder att en kalkon ska tillagas tillsammans med vissa tillbehör som sedan inmundigas tillsammans med familjen runt middagsbordet. Den tillagas ofta i ugn med en fyllning. Även på julbordet har kalkonen haft en central plats i dessa kulturer. Det har lett till att försäljningen av kalkoner skjutit i höjden under hösten och vintern för att sedan stagnera under övriga årstider.Kalkon 22

 

I Sverige har vi inte samma kulturella koppling till kalkonen, men det hindrar oss inte ifrån att avnjuta den ändå. Den har blivit populär tack vare sitt magra kaloriinnehåll och höga proteinhalt. Det gör den till ett utmärkt lämpat alternativ för dieter som är låga på kolhydrater. Kalkon säljs ofta som smörgåspålägg i svenska charkdiskar, men det finns förstås möjlighet att köpa den hel också. Många svenskar har inspirerats av den amerikanska och brittiska kulturen genom film och tv, vilket har lett till en topp av kalkonkonsumtion runt dessa klassiska högtider. Också ett svenskt julbord kan innehålla kalkon, även om det ännu inte har nått samma status som Janssons frestelse eller prinskorvar.

 

Kalkonen föds upp hos uppfödare runt om i hela världen, och de finns även vilda ute i naturen. Man skiljer därför på tamkalkoner och vilda kalkoner. De vilda är däremot förpassade till den amerikanska kontinenten, så de europeiska varianterna är alla tamkalkoner. Den som vill jaga fågel i Sverige får alltså hålla sig till andra arter: här bedrivs det jakt på exempelvis ripa och fasan istället.