American Dominique

American Dominique är en kycklingras, och kan sägas vara Amerikas första och därmed äldsta kycklingras. Dess ursprung är oklart, men en sannolik teori är att rasen utvecklades från höns och kycklingar som pilgrimerna förde med sig från England under kolonialtiden. American Dominique var till en början en mycket vanlig och populär höna, eftersom den både värper ägg och passar för uppfödning och slakt, och dessutom var eftertraktad för sina fjädrar, som användes till att stoppa kuddar. Under slutet av 1800-talet avlade man dock fram en ny hönsras som kallas Plymouth Rocks, vilken i princip konkurrerade ut American Dominique helt. Det gick så långt att hönsrasen under en period var utrotningshotad, då det bara fanns ungefär 500 hönor av rasen kvar i hela Nordamerika. Tack vare ett ökat intresse för sällsynta hönsraser har American Dominique dock återhämtat sig på senare år.

American Dominique har ett mycket säreget utseende som är lätt att känna igen. Fjädrarna är tjocka och spräckliga i smutsvitt och mörkbrunt, och rasen har en klarröd kam och klarröd hud runt näbben. Det är en fågel som är anpassad efter de tuffa förhållanden som rådde när pilgrimerna började etablera sig i New England, och den är duktig på att själv leta upp föda som maskar och ogräsfrön. Det gör att hönorna lämpar sig väl för att släppa ut på gården. Det kan både minska foderräkningen för uppfödaren och förbättra hönsens hälsa. Trots sin förmåga att klara sig själva är hönorna mycket lugna och vänliga, vilket gör att de också är vanliga att hålla som husdjur eller använda i shower av olika slag.

Hönornas temperament gör dem också till utmärkta värphönor. De är kända för sina goda moderegenskaper. Ett säreget beteende bland hönsen är moderns sätt att skydda sig och sina kycklingar från fara. Om modern anar fara å färde ropar hon en varning åt kycklingarna, som omdedelbart lägger sig ner stilla på marken och spelar döda tills faran är över. American Dominique blir könsmogna snabbt, och kan börja värpa redan när de är sex månader gamla.

Från och med 1970-talet har American Dominique blivit en allt vanligare ras i Amerika efter nedgången som nästan resulterade i att rasen utrotades. Det är inte en ras för alla, men den som bestämmer sig för att börja föda upp American Dominique kommer att få en tålig, lugn och mångsidig höna.

American dominique höna 2