Slaktkycklingar

Kyckling är ett baslivsmedel i Sverige och det mest populära fågelköttet. För att möta den efterfrågan har man utvecklat en speciell ras slaktkycklingar, som växer snabbt. Den kallas Cobb Ross, och är en hybrid som framavlats för att snabbt ge tillgång till stora kycklingbröstfiléer. Man har också avlat bort instinkten att sitta på pinne och förmågan att värpa ägg. Kycklingarna är redo att slaktas efter bara fyra till fem veckor. Då väger de mellan 1,8 och 2,3 kilo. Djurskyddet Sverige ser ett problem med denna växttakt, eftersom det orsakar fysiska problem för kycklingarna i form av benfel. Mot slutet av tillväxten har kycklingarna dessutom så lite utrymme att de inte kan vila som de ska, och om transporten till slakt blir försenad utsätts kycklingarna för ytterligare platsbrist och får dessutom inte tillräckligt med foder.

Även fransmännen ser problemen med den svenska slaktkycklingsproduktionen. Där finns en stor efterfrågan på olika kycklingraser, och några framavlade hybrider är det inte att tala om. Charkhandlarna hänger upp sina kycklingar med en fjäder kvar, för att kunderna ska kunna se vilken ras de köper. Kycklinguppfödarna köper in speciella kycklinghus som är utformade så att kycklingarna kan gå ute. Konsumenterna vill ha kycklingar som växer långsamt och som fått gå fritt, eftersom det ger bättre smak och konsistens åt köttet. Men denna efterfrågan finns inte i Sverige, menar Eva Berndtson, som är veterinär vid Lantmännens kläckeri. Hon säger att svenskarna inte bryr sig om kycklingens växttakt, bara om den är ekologisk eller inte.

Vad innebär då en ekologiskt framställd kyckling? Det är fortfarande samma snabbväxande hybridras som föds upp, men under andra förhållanden. Kycklingarna ska till exempel äta ekologiskt foder och ha möjlighet att vistas ute och bete sig naturligt. Det kan vara mycket att tänka på som egen företagare, och speciellt som ekologisk kycklinguppfödare. Via Fakturino.se kan du få hjälp med factoring. Då är det i alla fall en sak mindre att tänka på.

Det är dock inte bara uppfödningen utan också slakten som medför djurskyddsproblem, menar Djurskyddet Sverige, då kycklingarna ofta bryter sina vingar under avlastningen vid slakteriet, och hängs upp i benen för bedövning medan de fortfarande är vid medvetande.

Jackis Lannek är handläggare vid Jordbrukets avdelning för djurskydd och hälsa, och han anser att kycklingproduktionen på grund av efterfrågan har blivit mer industriell än annan köttproduktion. I slutändan hänger förändring på konsumenten. Om efterfrågan förändras, kommer också utbudet och produktionen att förändras.

Slaktkyckling 1