Tips på lättskötta hönsraser

För den som är intresserad av bondgårdsdjur är hönor en djurart som de flesta skaffar först. Hönor är relativt lättskötta och ger dessutom ägg. De behöver heller inte lika mycket plats som exempelvis kor eller grisar.

Det är dock viktigt att läsa på om vilka regler som gäller för att få ha höns. Du behöver till exempel ha ett hönshus och detta hönshus behöver vara tillräckligt stort. Hönsen ska kunna röra sig fritt och ha det rent och fräscht. Det skiljer sig med andra ord från att ha fåglar inomhus. Har du husdjur som exempelvis katt, hund eller fågel erbjuder Zoo massor av tillbehör och foder till bra priser.

Det har blivit populärt att skaffa höns och ha dem i trädgården. För de som funderar på vilka hönsraser som är bra att skaffa finns det en del att välja mellan. Svenska lantraser är något som du inte ser så ofta på större gårdar. En populär hönsras som anses vara en lantras är Hedemorahöns. Det är en hönsras som förekommer i många olika färger. För den som inte vill ha så stora hönor kan Gammalsvenska dvärghönor vara något. Innan du skaffar höns är det bra att läsa på om de olika raserna. De flesta lantraser är mycket tåliga och klarar det nordiska klimatet.

Hönsraser