Tips för att skaffa höns

Går du i tankar på att skaffa höns? Det är trevliga djur som både kan vara till nytta och nöje. Intresset för höns och att skaffa egna har ökat under de senaste åren. Kanske beror det dels på att många längtar efter ett enklare liv med självhushåll och dels på att hönsens förhållande har uppmärksammats allt mer. När du skaffar egna höns vet du var dina ägg kommer ifrån och kan erbjuda hönsen en bra levnadsstandard. Inför att du skaffar höns finns det en del saker som du måste kontrollera och ordna.

Relativt lättskötta husdjur

Höns är ganska lättskötta som husdjur, men precis som alla andra djur behöver de daglig tillsyn, samt mat och vatten. Om du bor i ett detaljplanerat område måste du ansöka till din kommun om att få ha höns som husdjur. De flesta kommuner säger nej till att privatpersoner i tätbebyggt område får ha tupp. När du har fått ett godkännande och börjar letar efter lämpliga raser kan du komma i kontakt med uppfödare genom att använda annonssidor på nätet som allaannonser eller Blocket. En del raser är bättre på att producera ägg medan andra lämpar sig bäst som utställningsexemplar. Det finns väldigt många olika hönsraser att välja på. Lohman är rasen för dig som vill satsa på äggproduktion, dessa hönor är framavlade för att värpa många ägg. De är ganska små hönor i färgerna brunt eller vitt. Rasen fifty-five avlades fram i Sverige år 1955 och den anses vara en kulturhöna som är värd att bevara. Alla tuppar föds som vita och hönorna som brunspräckliga.

240px-Chicken_eggsVad behöver höns?

Att skaffa höns innebär att du kan bli självförsörjande på ägg som är ett av de nyttigaste livsmedlen som finns. För att hönsen ska må bra behöver de bo i ett rovdjurssäkert hönshus med rede och mycket halm. Huset ska självklart även vara regntätt. Det bästa för hönsen är om de har möjlighet till frigående utevistelse på dagen, för att stängas in på natten. Är det mycket kallt på vintern bör du sätta in en värmelampa i hönshuset, det tycker de om. Vad äter en höna? Det finns specialfoder att köpa i djuraffärer och i lantmännenaffärer, men om du ger hönsen matrester och om de får gå fritt och picka i jorden för att själva leta mat behövs inget hönsfoder. Det går även bra att göra en egen blandning av solrosfrön, korn, havre och vete. Se även till att hönsen har fri tillgång på snäckskal, detta för att de ska få i sig kalk som behövs för bildandet av äggskalen.